Günümüz modern dünyasında teknolojinin hızlı gelişmesi, akabinde İnternet bağımlılığını da gündeme getirmiştir. Teknolojinin içine doğan çocuklar, kendi yaşıtlarından ziyade İnternet ile sosyalleşmekte ve İnternet tarafından eğitilmektedir. Peki güne birlikte başlayıp birlikte sonlandırdığımız İnternetin bağımlılığa dönüşmesi durumunda beynimize vereceği zararlar nelerdir? Bu konu hususunda sizlere yapılan çalışmalardan bahsetmek istiyorum.
Shan ve Pei (2018) tarafından yapılan araştırmaya göre İnternet bağımlılığına sahip öğrencilerin prefrontal kortekslerinde birtakım değişiklikler gözlemlenmiştir. EEG analiziyle sunulan veriler ışığında İnternet bağımlılığına sahip öğrencinin prefrontal korteksinde görülen değişimlere ek olarak, öğrencilerin karar verme davranışında yavaşlama, yüksek riskli seçimlerde bulunma davranışında artış, düşük riskli seçimler yapmada ve eylemlerinin olumsuz sonuçlarına dair düşünmede isteksizlik ve dürtüsellik artışı görülmüştür (Shan & Pei, 2018).
Chang ve Lee’nin (2024) yaptığı araştırma ise katılımcıların sonraki davranış değişikliklerinin bilişsel kontrol, ödül değerlendirme, motor koordinasyon ve gelişen ergen beyni alanlarıyla ilgili mekanizmalarla ilişkili olduğunu gözler önüne sermiştir.
Sonuçlar, İnternet bağımlısı ergenlerin sayısız beyin bölgelerinde davranışsal ve gelişimsel değişimlere yol açan değişiklikleri ortaya koymuştur (Chang & Lee, 2024).
Sonuç olarak İnternet bağımlılığı, gençlerin zihinsel sağlığı ve beyin gelişimi açısından olumsuz etkilere sahip olabilmektedir. Bu sebeple, çocuklarınızın İnternet kullanımını denetlemenizde ve İnterneti amaç olarak değil bir araç olarak kullanmanızda fayda vardır.
Kaynakça
Chang, M. L., & Lee, I. O. (2024). Functional connectivity changes in the brain of adolescents with internet addiction: A systematic literature review of imaging studies. PLOS Mental Health, 1(1), e0000022.
Shan, P., & Pei, J. (2018). Cognition and education management method of withdrawal reaction for students with internet addiction based on EEG signal analysis. Kuram ve Uygulamada Egitim Bilimleri, 18(5), 2235-2246.