Toplumuzda en büyük eksik insanın Ahlaki değerlerini yitirmesidir.
Ahlak, gelip geçici bir hâl olmayıp insanın iç dünyasında yerleşen, onun bir parçası hâlini alan kabiliyetler bütünüdür. AHLAK, İnsanın tabiatıdır.
Huzurlu bir dünya düzenini sağlayacak bireylerin yetişebilmesi için, bireylerin ahlak gelişimlerine önem verilmesi gerekiyor. Ahlak dışı davranışlar toplumda karmaşa, huzursuzluk, benlik ve ahlaki kimlik sorunları oluşturur.Toplumu oluşturan bireylerin ahlaklı davranışlar gösterebilmeleri oldukça önemlidir. Bu nedenle, ahlaki davranışların nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek için, bireylerin sahip oldukları ahlaki kimliklerini bilmek gerekir. Bireyler, çocukluk çağlarında anne ve babasının üst benliğini kullanır. İlerleyen yıllarda kendine dair fakat aynı zamanda ebeveynlerinin üst benlik izlerini barındıran kişisel benliğini ortaya çıkarır. Bu noktada ahlakın, büyük oranda aile sayesinde kazanıldığı da açıkça görülür. Annelerin ve babaların, en büyük şikayeti çocukların ve gençlerin kendilerini dinlemediklerini, dik kafalı olduklarını savunurlar.
-Peki, çocukların ahlâkını ilk önce bozan kim? Onları sevgisiz ve saygısız bir şekilde davranan kim?
Sözlerinize önem vermemeyi onlara öğreten kim?
Çocuklarınızı korkutarak, azarlayarak, onları cezalandırarak, sevgi, saygı ve itaat elde edeceğinizi sanmayın. Anneler ve babalar çocuklarınızın yanında öyle davranışlar gösteriniz ki, onlar sizin onurlu ve dürüst olduğunuzu görüp, sizlere sevgi ve saygı göstersinler. Ahlak, vicdan, saygı, sevgi, merhamet gibi değerler ailede verilir.
Sevgisizlik bütün kötülüklerin kaynağıdır. Etrafına kötülük saçan, topluma zarar veren yetişkinler genellikle küçükken sevilmemiş çocuklardır. Toplumdan adeta suç işleyen psikopatların geçmişine baktığımızda neredeyse hiç şaşırtıcı olmayan biçimde aile içi şiddet, travmalar, parçalanmış aileler, cinsel istismar, aşağılanma görürüz.Özellikle okul çağındaki çocuklarımıza ve gençlerimize Ahlaki değerler dersi okutulmalı. Nasıl iletişim kurulur, nasıl saygılı olunur, büyüklere ve yaşlılara nasıl davranılır, hayvanlara nasıl davranılır ve doğaya nasıl davranılır…