Kanser tanısı almış hastaların etrafında duyabileceği pekçok öneri vardır. Bunların başında “Bundan sonra düzgün beslenmelisin” “Sağlıklı beslenmelisin” vs..
Peki nedir bu “Sağlıklı beslenmek?” denildiğinde kafaların karışık olduğunu görülür. Yapılan öneriler yetersiz kalır, verilen cevapların genelde biri diğerini tutmaz. İlk olarak sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin ne demek olduğunu beslenme biliminin ışığı altında öğrenmeli ve bu kavramların içlerini doğru olarak doldurmalıyız.
Yeterli beslenme; vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi, besin ögelerini ve diğer biyoaktif maddeleri yeterli alınmasındır.
Dengeli beslenme; besin ögelerinin öğünlerde dengeli tüketilmesidir.
Sağlıklı beslenme ise; besinlerin hazırlama ve pişirme sürecince sağlık için zararlı hale gelmesinin önlenmesi yada yapılarında varsa sağlığı tehdit eden ögelerden arındırılmasını sağlamaktadır.
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için içinde bulunduğumuz zamana göre (yaş, cinsiyet, boy, ağırlık vb.) enerji gereksinimlerinin, alınması gereken besin ögelerinin, bu besin ögelerinin karşılanması için gereken besin gruplarının, bu gruplardan ortalama olarak tüketilmesi gereken miktarların, besinlerin sağlıklı hazırlanması ve pişirilmesi için gerekli temel kuralların bilinmesi gerekir.
Beslenme sorunlarının nedeni ne olursa olsun, sonuçta kişiler ne yemekleri gerektiğini merak etmekte ve kolay bilgi arayışına girmektedirler. Oysaki tedavi sürecindeki kanser hastasının beslenme süreci son derece bireyseldir.